Wilna

Kennismaking met Wilna Lubbers

Kent u de foto’s van Chinezen in het park? Met langzame vloeiende bewegingen doen zij hun oefeningen. Iedereen in hetzelfde tempo.

In 2003 organiseerde de Taoïstische Vereniging een beginnersklas in Leiden en vanaf dat moment ben ik geboeid door dit bewegingsspel. Sinds oktober 2017 mag ik mij instructeur noemen van de IATLA en volg ik met regelmaat workshops om mijn vaardigheid op peil te houden.

Er valt veel te vertellen over de geschiedenis van Tai Chi en van de vorm met 108 figuren die wij beoefenen.

Master Moy, een Taoïstische monnik, is de grondlegger van deze vorm. Hij heeft de bewegingen toegankelijk gemaakt voor veel mensen. Tai Chi ondersteunt de gezondheid en is goed voor de souplesse van gewrichten, schouders, rug en voor de balans.

Centraal staan zachte bewegingen, spierkracht is niet nodig. Daarmee is Tai Chi geschikt voor jong en oud, voor iedereen die zich tijd en geduld gunt. De mensen in onze groep houden van bewegen en ik vind het een uitdaging om binnen ieders mogelijkheden het maximale eruit te halen. En ik kan heel erg genieten van de rustige concentratie en volledige overgave aan de bewegingen. Ieder met zijn eigen stijl. Bij de lessen maak ik niet alleen gebruik van de standaard basisoefeningen, maar neem ik de vrijheid voor kleine wat speelse bewegingsuitstapjes.

Onze groep houdt ook van gezelligheid en na afloop van de les drinken we vaak even met elkaar een kop koffie of thee.